ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στεγάζεται σε ένα από τα δέκα εξατάξια σχολεία που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας σε όλη την Ελλάδα. Στις αίθουσες του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου παρουσιάζεται η μακρά σαλαμινιακή ιστορία με αρχαιολογικά ευρήματα από την Τελική Νεολιθική έως και τους βυζαντινούς χρόνους.

Ο ενεπίγραφος σκύφος με το όνομα του τραγικού ποιητή Ευριπίδη από το ομώνυμο σπήλαιο, πληθώρα μυκηναϊκής κεραμικής από τα νεκροταφεία της πόλης της Σαλαμίνας και το ανακτορικό συγκρότημα των Κανακίων, τα μετάλλινα αντικείμενα και τα πήλινα αγγεία από τα πλούσια νεκροταφεία των γεωμετρικών χρόνων από το κέντρο της πόλης της Σαλαμίνας και των κλασικών χρόνων από τον οικισμό των Αμπελακίων (πρωτεύουσα της νήσου κατά την Κλασική περίοδο) και από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, τα χάλκινα κτερίσματα γυναικείας ταφής, όπως κάτοπτρα και καλλωπιστικά εργαλεία, χάλκινο πυκτό κάτοπτρο με ανάγλυφη παράσταση Αφροδίτης και Έρωτα, χάλκινο στεφάνι Ελληνιστικής περιόδου με καρπούς από χρυσό, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων εκτίθενται στις προθήκες αυτού του μικρού αλλά σημαντικού μουσείου.

Η μεγάλη συλλογή από επιτύμβιες στήλες φανερώνει την ακμή του νησιού κατά την Κλασική περίοδο. Η έκθεση ολοκληρώνεται με ψηφισματικά ανάγλυφα καθώς και με πλούσιο εποπτικό υλικό επικεντρωμένο στον ομηρικό Αίαντα και στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Κατηγορίες:ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ