ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Λαογραφικό Μουσείο Σαλαμίνας

Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο της Σαλαμίνας

Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο της Σαλαμίνας στεγάζεται στο Δημαρχείο του νησιού. Εδώ ξετυλίγεται η πλούσια λαογραφική παράδοση του νησιού μέσα από μια πολυάριθμη συλλογή αντικειμένων καθημερινής χρήσης και όχι μόνο, αντιπροσωπευτικών του βίου των Κουλουριωτών του 18ου και 19ου αιώνα. Η συλλογή περιλαμβάνει αργαλειούς, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων, κεραμικά και χάλκινα αγγεία και οικιακά σκεύη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η συλλογή της τοπικής, παραδοσιακής ενδυμασίας, της ακριβότερης στην Ελλάδα, την οποία στολίζει γιορντάνι από κοράλλια και χρυσά φλουριά.

Η ενεργή συμμετοχή των Σαλαμινίων στον αγώνα της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό σηματοδοτείται από συλλογή όπλων εκείνης της περιόδου (σπάθες, γιαταγάνια, καριοφίλια, πιστόλες, ξίφη) καθώς και από ένα αργυρόκουμπο της φέρμελης του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με εικόνες της Μεταβυζαντινής περιόδου, εκκλησιαστικά σκεύη και ιερατικά αντικείμενα, καθώς και με σπάνια έγγραφα των δύο περασμένων αιώνων (προικοσύμφωνα, ξωφύλλια, δημόσια έγγραφα). Την έκθεση συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 1865 και εξής.

Το Ναυτικό Μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα από τη μακραίωνη αλιευτική και ναυτική παράδοση του νησιού, πολεμική ή εμπορική. Τα κουλουριώτικα καράβια είχαν την απόλυτη υπεροχή στη μεταφορά κάρβουνου από τη Χαλκιδική, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καύσιμη ύλη τον 19ο αιώνα.

Πηγή: https://www.archaiologia.gr

Κατηγορίες:ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ