ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ναός Αγίου Δημητρίου / Τάφος Γεώργιου Καραϊσκάκη

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που ανήκει στον τύπο της βασιλικής μετά τρούλου, ιδρύθηκε το 1806 πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού του 17ου αιώνα και αντιγράφει, ως προς την αρχιτεκτονική δομή, το καθολικό της Μονής Παναγίας Φανερωμένης.

Ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ οκτώ αγιογραφίες φέρουν την υπογραφή του Σαλαμίνιου ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση.

Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης επισκεπτόταν συχνά τον αφιερωμένο στον προστάτη άγιό του ναό, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει την ύστατη κατοικία του. Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία του λίγο πριν ξεψυχήσει στις 23 Απριλίου του 1827, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του στη μάχη του Φαλήρου.

Το 1835, με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, μεγάλο τμήμα των οστών του μεταφέρθηκε σε κενοτάφιο στο Φάληρο. Από το 1995 ο Τάφος του Καραϊσκάκη εντός του ναού του Αγίου Δημητρίου είναι επισκέψιμος. Η προτομή του «γιου της Καλογριάς», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν, κοσμεί τον αύλειο χώρο του ναού, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται προς τιμήν του τα Καραϊσκάκεια.

Κατηγορίες:ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ