ΑΡΘΡΑ

Ιστορικά βιβλία για καλοκαιρινή ανάγνωση

Ολόγυρά μας καλοκαίρι και εμείς καταμεσής, στις ωραίες παραλίες, τα μαγευτικά ακρογιάλια τής ωραίας πατρίδας μας, άλλοι σκαρφαλωμένοι στα βουνά να εισπνέουμε τον καθαρό αέρα, αποστασιοποιημένοι από τον θόρυβο της πολυκοσμίας, ξεκουράζοντας σώμα και μυαλό από τις καθημερινές έγνοιες της ζωής και της πόλης. Ευκαιρία είναι, τις ώρες της ξεκούρασής μας να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο είτε για να περάσει η ώρα μας, είτε για να εμπλουτίσουμε λίγο περισσότερο τις γνώσεις μας. Για εφέτος το καλοκαίρι, έχουμε να σας κάνουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

                Ωστόσο, και μέσα στην ξεγνοιασιά μας, όπου και αν βρισκόμαστε, δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα γεγονότα, δίνοντας περισσότερη προσοχή στα σοβαρότερα, ένα εκ των οποίων είναι η ένταση, η πολεμική ένταση, η οποία καλλιεργείται από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, είτε με απειλές σύρραξης, είτε με το θέμα της υφαλοκρηπίδας, την διεκδίκηση νησιών μας, τις πετρελαϊκές έρευνες, την μετατόπιση προσφύγων και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Η πολεμική της Τουρκίας ενάντια στη χώρα μας, καλά κρατεί εδώ και αιώνες και έχει οικειοποιηθεί όλη την δυτική περιοχή της Ασίας , -την Μικρά Ασία-, όπου η εγκατάσταση των Ελλήνων υπήρξε προαιώνια, και πανάρχαιος ο πολιτισμός τους. Με τους κατακτητικούς πολέμους τους οι Οθωμανοί, κατόρθωσαν να καταλάβουν όλα αυτά τα μέρη, από τον Πόντο μέχρι και την Κύπρο και με την βοήθεια των «συμμάχων» μας, να τα κατοχυρώσουν σαν δικά τους. Ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται για την Ιστορία αυτών των τόπων, οι οποίοι αποπνέουν Ελλάδα, είναι τρία ιστορικά μυθιστορήματα, τα οποία και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα προς ανάγνωση αυτό το καλοκαίρι. Και τα τρία, φέρουν την υπογραφή του συγγραφέως Ντίνου Κουμπάτη και αναφέρονται στην σκληρή βία, με την οποίαν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και το Αϊβαλί (Κυδωνιές). Ας τα δούμε συνοπτικά.

                «Οι Ύστερες Ημέρες της Πόλης», καταγραφή μέρα με την μέρα και ώρα με την ώρα, του αποτρόπαιου εγκλήματος της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τις ορδές των Τούρκων και η σφαγή του πληθυσμού της, τα αποτρόπαια εγκλήματα, η είσοδος των εισβολέων με τα άλογα και τα μουλάρια τους μέσα στον Ναό της Αγίας Σοφίας, η αγωνία των τελευταίων αγωνιστών, ο εμφύλιος σπαραγμός για το «σχίσμα» των Εκκλησιών, το πείσμα του Πάπα να μην βοηθήσει, η άρνηση ολόκληρης της χριστιανικής Ευρώπης να στείλει ενισχύσεις στο Βυζάντιο. Μέσα από τα μάτια, την ζωή και τις καταγραφές δύο νέων ερωτευμένων, που βρίσκονται στο πλάι του τελευταίου Αυτοκράτορα και αγωνίζονται δίπλα του, με μόνο μία χούφτα υπερασπιστές και πόλεμο έξω από τα τείχη, αλλά και μέσα στους κόλπους του Παλατιού και της Εκκλησίας. (Εκδόσεις Λιβάνη»).

                «Αγαπημένο μου Αϊβαλί», η ιστορία μίας ελληνικής οικογένειας προυχόντων, οι οποίοι ξεκληρίζονται από το Αϊβαλί, καθώς το καταλαμβάνουν οι Τούρκοι και μαζί με όλους τους Έλληνες καταφεύγουν στη κυρίως Ελλάδα για να σωθούν, υποφέρουν, πεινούν, δεν γίνονται αποδεκτοί από τους ντόπιους, πλην όμως, πολεμούν στο πλάι τους ενάντια στους Ιταλούς και τους Γερμανούς θυσιάζοντας τις ζωές τους, για να μην σκλαβωθούν εκείνοι, οι οποίοι τους  απέρριπταν σαν αδέλφια τους. («Εκδόσεις Ψυχογιός»).

                «Στις φλόγες της Σμύρνης», της κοιτίδας του ελληνισμού και του πολιτισμού, από τους άτακτους τσέτηδες των Τούρκων, η δολοφονία δια γδαρμού του Χρυσοστόμου Σμύρνης, οι θηριωδίες κατά του άμαχου πληθυσμού και η σύμπραξη των συμμάχων μας στα κακουργήματα κατά των Ελλήνων. Με αδρά χρώματα το ολοκαύτωμα και ο στυγνός αφανισμός του ελληνικού στοιχείου, μέσα από σελίδες γεμάτες φρίκη και δέος. («Εκδόσεις Ψυχογιός»).

                Ο Ντίνος Κουμπάτης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος, έχει σπουδάσει Θέατρο και Γαλλική Φιλολογία, έχει εργαστεί, μεταφραστεί και βραβευθεί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο. Αλβανία, Καναδά, Κόσσοβο, Ιταλία, κ.α. Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, Επίτιμο Ακαδημαϊκό μέλος της Ακαδημίας Φελγκουέϊρα της Πορτογαλίας και της Ακαδημίας Επιστημών του Κιέβου. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εκατόν πενήντα θεατρικά έργα, έχει ασχοληθεί με το δοκίμιο, την ποίηση, το διήγημα, το μυθιστόρημα, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ζει και εργάζεται στην Σαλαμίνα, έχοντας έντονη δράση στα πολιτιστικά του τόπου, και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος.

       Χ. Αναγνώστου