ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σικελιανά 2020

Μια εξαιρετική εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Δευτέρα 3 Αυγούστου , την οποία οργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας και το Ν.Π.Δ.Δ Βιβλιοθήκη – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας. Μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή  Άγγελο Σικελιανό με την ονομασία «ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2020» η οποία έλαβε χώρα στο σπίτι που έμεινε ο ποιητής αρκετά χρόνια από την ζωή του, στην Φανερωμένη. Με πανέμορφο σκηνικό την πανσέληνο και το σπίτι του ποιητή, το πλήθος του κόσμου, που βρέθηκε στην εκδήλωση είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα υπέροχα τραγούδια και ποιήματα που ακούστηκαν υπό το φώς της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Την όμορφη αυτή εκδήλωση παρουσίασε η ποιήτρια – αρχαιολόγος Μαρία Γκουτζαμάνη ενώ μίλησαν  ο Καθηγητής  Θρησκειοπαιδαγωγικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Πρόεδρος Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας Σταμάτης Πορτελάνος και ο ΜΔΕ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σπαθής. Επίσης συμμετείχαν στην απαγγελία, η εκπαιδευτικός Μαρία Παπανικολάου και ο Δημοσθένης Ελευθεριάνος, ενώ τραγούδησαν η Σοπράνο Αθηνά Βασιλείου και ο Ανδρέας Πάνου με την συνοδεία στο πιάνο της Μαρίας-Νεφέλης Παρασκευά. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος  και η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης – Λαογραφικού Μουσείου Ελένη Μπίλλια . 

Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού
Ηλιοβασίλεμα στη Φανερωμένη

Θα πρέπει να τονιστεί η αρτιότητα της εκδήλωσης, στην οποία συνέβαλλε η ποιότητα του ήχου και των φωτισμών από την εταιρεία VTL Sound Eguipment των Βαγγέλη & Λευτέρη Τσουβαλά , σε μια πραγματικά απαιτητική εκδήλωση, λόγω και των καλλιτεχνών που φιλοξένησε.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, το όνομα του ανθρώπου που υλοποίησε και οργάνωσε αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση και που βρίσκεται πάντα πίσω, από κάθε πετυχημένη εκδήλωση πολιτισμού στο νησί μας. Δεν είναι άλλος από τον Χρήστο Μυλωνά, έναν ακούραστο εργάτη του πολιτισμού.

Το σπίτι που έζησε ο Άγγελος Σικελιανός, ο «θεός» όπως τον αποκαλούσαν οι σύγχρονοι του Έλληνες λογοτέχνες, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Σαλαμίνας και πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι επισκέψιμο καθημερινά και σε σταθερές ώρες. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη του νησιού, που όλοι θέλουμε, περνάει πριν από όλα από κάποιες τέτοιες απλές κινήσεις.

Κατηγορίες:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ