ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Σαλαμίνα τιμά τον μακαριστό Ιγνάτιο

ο Μακαριστός Ιγνάτιος

Με δύο εκδηλώσεις η Σαλαμίνα τιμά ένα από τα πιο άξια τέκνα της. Τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κύρο Ιγνάτιο.

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας) γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 11 Ιανουαρίου 1946.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη  μοναχός στις 17 Ιανουαρίου 1976, διάκονος χειροτονήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1976 και πρεσβύτερος στις 25 Ιανουαρίου 1976. Το οφίκιο του αρχιμανδρίτη το έλαβε στις 30 Νοεμβρίου 1978. Από το 1976 έως το 1994 υπηρέτησε στη γενέτειρά του, ενώ εξέδιδε το νεανικό περιοδικό «Το Τάλαντο». Από το 1984 υπηρέτησε ως Α΄Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εξελέγη στις 25 Μαΐου 1994 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 28 Μαΐου από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 28 Ιουλίου 1994.

Πέθανε στις 26 Ιουνίου 2018, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επέμβασης για μεταμόσχευση ήπατος.

Την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 και ώρα 10.00 π.μ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνας κ.κ Κωνσταντίνου, στον αύλειο χώρο του Ι.Ν Αγίου Ανδρέα Σαλαμίνας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Ιγνάτιου, ενώ το βράδυ στις 21.00 , στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί αφιερωματική εκδήλωση, στην οποία θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από την ζωή και το έργο του μακαριστού Ιεράρχη, ενώ θα μιλήσει ο στενός του συνεργάτης και πρώην πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλειος Τσούτσουρας. Στην εκδήλωση θα ψαλλούν βυζαντινοί ύμνοι από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Καβαρνό.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Καβαρνός (14 Ιουλίου 1980, Μυτιλήνη) είναι Έλληνας ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θεολόγος, διδάκτωρ επικοινωνίας-θεολογίας, σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης, ηχολήπτης, πιανίστας, διευθυντής χορωδίας και ψάλτης. Ήταν ο θεμελιωτής της ιδέας ότι η βυζαντινή μουσική έπρεπε να διαδοθεί μέσω του διαδικτύου ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή και σε άλλα σημεία της γης που ήταν άγνωστη. Έχει διοργανώσει πάνω από 500 συναυλίες σε όλο τον κόσμο και είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ως μέλος της παγκόσμιας κληρονομιάς της Βυζαντινής μουσικής, έπειτα από την δημοσίευση δίσκων που περιελάμβαναν βυζαντινούς ύμνους, κατάφερε να είναι στις πρώτες θέσεις της στα μουσικά διαγράμματα (charts) για τρεις ολόκληρες εβδομάδες σε όλη την Ευρώπη. Για το έργο του τιμήθηκε πέρυσι στην Σαλαμίνα από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό » Το Καφενείο των Ιδεών» με το Χρυσό μετάλλιο του Μεγ. Αλεξάνδρου και Βεργίνας.

Η βράβευση του π. Νικόδημου από το «Καφενείο των Ιδεών»