ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Διάλεξε τον καφέ σου

Το φυτό του καφέ αναπτύσσεται στις τροπικές περιοχές, μεταξύ 600 έως 7200 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας. Κυρίως οι ποικιλίες καφέ είναι δύο τύπων:

Arabica

Arabica είναι το πιο παλιό είδος φυτού του καφέ. Καλλιεργείται καλύτερα σε ύψος μεταξύ 4000 και 6000 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας. Απαιτεί τους ειδικούς εδαφολογικούς όρους με ακριβώς τη σωστή ισορροπία της θερμότητας και της υγρασίας. Θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικός καρπός και παράγει πολύ γευστικό και αρωματικό καφέ. Χρειάζεται έξι έως εννέα μήνες για να ωριμάσει. Τα δέντρα αυτά είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, τον παγετό, και την ξηρασία, και έχουν καρπούς που πέφτουν στο έδαφος όταν ωριμάζουν. Ως εκ τούτου πρέπει να συγκομιστούν μόλις ωριμάζουν. Απαιτούν προσεκτική καλλιέργεια και παράγουν μόνο 1 έως 1,5 λίμπρες καρπού ετησίως. Ως εκ τούτου είναι και ακριβότεροι. Οι κόκκοι αυτοί είναι χαμηλοί σε καφεΐνη και έχουν υψηλή γεύση και άρωμα. Οι καρποί Arabica αποτελούν περίπου 75% των καρπών που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο.

Robusta

Φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε ύψος μέχρι και 2500 πόδια από τη στάθμη της θάλασσας. Καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι λιγότερο γευστικό και λιγότερο αρωματικό. Είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο και την υγρασία. Οι καρποί Robusta δεν πέφτουν στο έδαφος μόλις ωριμάσουν, ως εκ τούτου δεν πρέπει να συγκομιστεί αμέσως. Ο καρπός της Robusta περιέχει δύο φορές την καφεΐνη από αυτή που περιέχει ο καρπός Arabica. Στην πραγματικότητα, το φυτό Robusta χρειάζεται λιγότερο χρόνο να ωριμάσει, περίπου το μισό χρόνο που απαιτείται για το φυτό Arabica και τείνει να παράγει τους διπλάσιους κόκκους και γι’ αυτό είναι και φθηνότερος.