ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η πεζοπορία αλλάζει το μυαλό και ενισχύει τη δημιουργικότητα

 Η πεζοπορία έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για τον εγκέφαλο. Μα όχι μόνο. Κάποια από τα οφέλη της είναι και τα παρακάτω:

Η πεζοπορία είναι πιο αποτελεσματική από το γυμναστήριο

Έρευνα από το London School of Economics βρήκε ότι όσοι περπατούν έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λεπτότερη μέση από ότι όσοι κάνουν κάποιο άθλημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το περπάτημα με έντονο βήμα είναι πολύ καλύτερο για να κρατάμε το βάρος μας χαμηλό από ότι οι δουλειές στο σπίτι, η χειρωνακτική εργασία και τα σπορ.

Το περπάτημα επιμηκύνει τη ζωή

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι οποίοι διεξήγαγαν μια έρευνα σε 334.000 ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η παραμικρή σωματική δραστηριότητα επιδρά στην παράταση της διάρκειας ζωής. Μάλιστα, οι λιγότερο «fit» είχαν να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη.

Η πεζοπορία αλλάζει τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τις γνωστικές ικανότητες, μειώνει το στρες και αυξάνει τις ορμόνες της χαράς.

Προστατεύει τους νεφροπαθείς

Το περπάτημα προστατεύει τους νεφροπαθείς από καρδιακές παθήσεις – λοιμώξεις Οι καρδιακές παθήσεις και οι λοιμώξεις είναι σημαντικές επιπλοκές και οι κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Είναι, πλέον, καλά τεκμηριωμένο ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί και τις δύο αυτές παθολογικές διεργασίες.

Βοηθά τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Το περπάτημα και γενικά οι δραστηριότητες στη φύση μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του ΔΕΠΥ

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Το συχνό περπάτημα, διευκολύνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, επιβραδύνει τη φυσιολογική φθορά του φλοιού του εγκεφάλου, αυξάνει τον όγκο του ιππόκαμπου (περιοχής του εγκεφάλου, που είναι πολύ σημαντική για τη μνήμη) και ανεβάζει τα επίπεδα των μορίων που προκαλούν την ανάπτυξη νέων νευρώνων και μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ τους.

Μια ομάδα του νησιού,  ΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ έχει μετουσιώσει σε δράση όλα τα παραπάνω, οργανώνοντας πεζοπορίες, κυρίως στα μονοπάτια του. Χάρη δε, στη ψυχή αυτής της ομάδας , τον Αναστάσιο Γαβριήλ, και με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που θα γίνουν για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τον Σεπτέμβριο του 2020 η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), συνέλαβε την ιδέα οργάνωσης ενός μικρού δικτύου πεζοπορικών διαδρομών, άλλων σχετικών με το χώρο των ιστορικών γεγονότων και άλλων απλά πάνω στο λοφώδες ανάγλυφο του νησιού. Σημαντική δε συμβολή στο εγχείρημα αυτό είχαν η τοπική αρχαιολόγος Εύη Μικρομάστορα και ο δρ. Παναγιώτης Βελτανισιάν με τις πολύπλευρες γνώσεις του στην τοπική ιστορία του νησιού.

 Η κίνηση αυτή ουσιαστικά βάζει στον χάρτη των πεζοπορικών διαδρομών της Αττικής και το νησί μας, αν και ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Η αρχή πάντως έγινε και μένει η ολοκλήρωση της σοβαρής αυτής προσπάθειας, ώστε να γίνει το νησί ένας τόπος εναλλακτικού πεζοπορικού προορισμού με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.    (Διαβάστε περισσότερα για την διαμόρφωση και σήμανση των μονοπατιών σε προγενέστερο άρθρο μας)

Μάθετε περισσότερα για τους ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ στο https://www.facebook.com/groups/1729894040368994/

ή απλά πατώντας πάνω στο σήμα τους

Κατηγορίες:ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ