ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Περί έρωτος και καφέ …

Φωτογραφία: Άννα Χατζημιχάλη

Γράφουν:

Εύα Κοτσίκου και Γιώργος Καραγεώργος

Εύα. Όπως ο έρωτας, έτσι και ο καφές δεν πρέπει να είναι ξεπέτα αλλά ιεροτελεστία.

Έρωτας δεν είναι μόνο η ερωτική πράξη. Είναι το καρδιοχτύπι πριν ακόμα βεβαιωθείς ότι δεν μιλάμε για πλατωνικότητα αλλά για αμοιβαιότητα. Είναι τα βλέμματα, τα φιλιά, το μοίρασμα, ο θαυμασμός, το περπάτημα λίγους πόντους πάνω από το έδαφος.

Καφές δεν είναι μόνο δυο τζούρες με το τσιγάρο σου. Είναι η μυρωδιά του, η επιλογή του χαρμανιού, το μόρτικο καϊμάκι, το σωστό φλιτζάνι, το περιποιημένο τραπέζι, η κατάλληλη μουσική και ένα αξιοπρεπές συνοδευτικό.

Τώρα θα μου πεις «Τι μας λες τώρα ρε Εύα; Πού χρόνος για τέτοιες πολυτέλειες σε έρωτες και καφέδες;». Μα ποιος είπε ότι είναι εύκολη η μερακλίδικη στάση ζωής;

Το να δημιουργείς όμορφες στιγμές και να τις ζεις; Δεν είναι. Θέλει χρόνο που δεν υπάρχει. Μπορούμε όμως να ξεκλέβουμε στιγμές.

Και αν όλοι οι καφέδες της εβδομάδας σου είναι δυο ρουφηξιές τρέχοντας στο δρόμο, ας είναι ο Κυριακάτικός σου ιεροτελεστία.

Και αν είναι οι έρωτές σου γρήγορες συνευρέσεις, ας είναι ο ένας, ο μεγάλος σου ανάταση ψυχών που μόλις το έσκασαν απ’τον παράδεισο…

Γιώργος. Μην είστε στενοκέφαλοι, όλα παίζουν κι όλα υπάρχουν στην ζωή!

Κι αν η ζωή είναι έρωτας κι αν η ζωή είναι ένας καφές, σήμερα μάθε και ετούτο εδώ:

Υπάρχει πάντα στην ζωή κι αυτό που

λέμε, ένας καφές στα γρήγορα…

Μην τον υποτιμάς ποτέ ένα καφέ στα γρήγορα!

Κάποιες φορές, μπορεί και να είναι πιο απαραίτητος και πιο σημαντικός, από ένα καφέ με άνεση και άπλα.

Μπορεί το σώμα σου να έχει τέτοιο εθισμό και τόση ανάγκη από λίγη καφεΐνη, που ένας καφές στα όρθια να μοιάζει με πόθο ακυβέρνητο κι αστείρευτο.

Μπορεί ένας καφές στα όρθια, να δώσει μες στην μέρα σου την τόνωση, που να είναι ίδια ή και καλύτερη, με μια ηδονή αφόρητη και δίχως φρένα.

Μπορεί, ένας καφές στα γρήγορα, να κάνει όλα τα πάθη σου να καίγονται επικίνδυνα, όπως κι ο έρωτας.

Γι’ αυτό σου λέω, ο έρωτας μοιάζει με τον καφέ, μα δεν χρειάζεται απαραίτητα, καρέκλες και τραπέζια για να τον απολαύσεις. Δεν έχει ανάγκη από ιεροτελεστίες και κανόνες, από πρέπει και δεν πρέπει, είναι μονάχα, «θέλω πολύ» και «εδώ και τώρα».

Κι ένας καφές στα όρθια κι ένας καφές στα γρήγορα, κάποιες φορές είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, αναγκαίος…

Να μην την υποτιμάς και να μην την νιώθεις σαν ξεπέτα μια τέτοια κατάσταση.

Και να θυμάσαι, πως αν ο καφές είναι καλός, να τον απολαμβάνεις, χωρίς να σε νοιάζει ο χρόνος, ο τόπος κι οι ανέσεις.

Ακριβώς όπως κι ο έρωτας, σαν πράξη και σαν δραστηριότητα.

Ακόμη και στα γρήγορα, ακόμη και στα όρθια, ακόμη και στο πόδι, ο έρωτας κι ο καφές είναι το ίδιο απόλαυση.

Εν κατακλείδι…

Είτε στα γρήγορα, όπως ένα εσπρεσάκι που σε τονώνει μια απροσδόκητη ώρα μέσα στη μέρα, είτε αργά και απολαμβάνοντας τη διαδικασία, όπως ένας διπλός Ελληνικός, σημασία έχει η επιθυμία της στιγμής, η ένταση και πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις  στον έρωτα και στον καφέ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι να απολαμβάνεις την διαδικασία και να είσαι θετικός στο να εισπράττεις όσα καλά έχει να σου δώσει αυτή. Και το πιο βασικό;

Να φεύγεις με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Και μετά τον έρωτα και μετά τον καφέ…

Πάμε λοιπόν για έναν καφέ;