ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Δωρεάν μαθήματα θεάτρου στη Σαλαμίνα

ΕΝΑΡΞΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020 -΄21

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Το Θέατρο» μέσα από «Το Θεατρικό Εργαστήρι Σαλαμίνας», και το «Θεάτρο της Κούλουρης», με την συνεργασία του Πολιτιστικού Κυττάρου Σαλαμίνας και υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, ξεκινά από τον Οκτώβριο 2020 τον 22ο κύκλο μαθημάτων με θέμα «Το Θέατρο». Στα μαθήματα γίνονται δεκτοί ενήλικες κάθε ηλικίας και σε ειδικά τμήματα, νέοι από 15 έως 20 ετών. Τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν. Επαγγελματίες ηθοποιοί και λογοτέχνες, θα διδάξουν: 1. Ιστορία του Θεάτρου. 2. Ψυχολογία του ρόλου. 3. Ιστορία Λογοτεχνίας. 4. Παντομίμα και Μιμική – Αυτοσχεδιασμό. 5. Ορθοφωνία. 6. Απαγγελία. 7. Χορό και Κινησιολογία.

Κατά την περίοδο των μαθημάτων, θα τηρηθούν επιμελώς, όλα τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό, και τα τμήματα θα είναι ολιγομελή.

Λίγα λόγια για την International Action Art

Η International Action Art είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ιδρυθείσα το έτος 2010. Σκοποί της εταιρείας είναι η διαφύλαξη, διάσωση, διάδοση και προστασία του παραδοσιακού και του σύγχρονου πολιτισμού, η ελεύθερη ανταλλαγή και διακίνηση πολιτιστικών πληροφοριών και ιδεών, η διοργάνωση πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που προάγουν την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και η προαγωγή της ειρήνης, της φιλίας και της αμοιβαίας συνεργασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης της Ισότητας και των Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Νέας Γενιάς και της κατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους που υπηρετούν την πολιτιστική ανάπτυξη κάθε χώρας.

Λίγα λόγια για το «Θέατρο της Κούλουρης»

   Η θεατρική ομάδα «Το Θέατρο της Κούλουρης» ιδρύθηκε το 1998 από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ντίνο Κουμπάτη, με πίστη στην θεατρική αποκέντρωση και από τότε μέχρι σήμερα υπηρετούμε δημιουργικά αυτόν τον σκοπό.      

                  Βασικός σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα στους Σαλαμίνιους συμπολίτες μας θεατρικά έργα ποιότητας κάθε είδους, ακολουθώντας και διδάσκοντας εμμέσως, με τον τρόπο αυτό, την Ιστορία του Θεάτρου από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και καθώς υποστηρίζεται πως το Θέατρο, εκτός της πολιτιστικής προσφοράς του θεωρείται και σαν παράγων ψυχοθεραπείας.

                  Στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων μας, ιδρύσαμε το 2010 το «Θεατρικό Εργαστήρι Σαλαμίνας», όπου κάθε χρόνο διδάσκονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση από τους μετέχοντας, Ιστορία του Παγκοσμίου Θεάτρου και Κινηματογράφου, Ορθοφωνία, Ψυχολογία του θεατρικού ρόλου, Σκηνοθεσία, Ιστορία της Παγκόσμιας και Ελληνικής Λογοτεχνίας, Κινησιολογία, Αυτοσχεδιασμός, Απαγγελία, Χορός, και άλλα, για άτομα κάθε ηλικίας και ειδικά παιδικά τμήματα.

Σε αυτά τα είκοσι δύο χρόνια που μέχρι σήμερα διανύσαμε, κατορθώσαμε πολλές φορές να εμφανισθούμε στην Αθήνα, αλλά και να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα και στο Εξωτερικό, σε Διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου, από τα οποία και πολλές φορές βραβευθήκαμε. Αλλά και εμείς δημιουργήσαμε θεατρικά Φεστιβάλ, όπως σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Σαράντα το διεθνές «Τέχνη χωρίς σύνορα», κάποια άλλα περιστασιακά και εδώ και πέντε χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου, με συμμετοχή ελληνικών και ξένων θεατρικών σχημάτων από όλο τον κόσμο.

Ποικίλο το ρεπερτόριό μας με όλα τα είδη Θεάτρου και πάντα με στόχο την ποιότητα και τον σωστό Λόγο, χωρίς υποχωρήσεις. Αυτή τη χρονιά, με μία μονιμότερη εγκατάστασή μας στην Αθήνα, την καρδιά του Θεάτρου, έχουμε προγραμματίσει και για την Σαλαμίνα μία πλειάδα έργων ρεπερτορίου σε εναλλασσόμενες παραστάσεις.  

Συνοπτικό Βιογραφικό του Ντίνου Κουμπάτη

ο Ντίνος Κουμπάτης

Ο Ντίνος Κουμπάτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Θέατρο. Ασχολείται με το Θέατρο, την Δημοσιογραφία, την συγγραφή και την Ποίηση. Τιμημένος με διεθνή και ελληνικά Βραβεία για το έργο του στους διάφορους τομείς, τους οποίους υπηρετεί. Ανάμεσα σε αυτά, το Διεθνές Βραβείο Ionesco, για το σύνολο της σκηνοθετικής δουλειάς του στο Θέατρο, Βραβείο Γαλλικής Ακαδημίας Γραμμάτων, Χρυσό Μετάλλιο Δελφικών Αμφικτιονιών, Χρυσό Μετάλλιο Οργανισμού Unesco, Βραβείο Διεθνούς Πνευματικού Πρακτορείο του Γιοχάνεσμπουργκ, Βραβείο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ακαδημιών, Βραβείο Universum Academy Switzerland,  Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, «Πανεπιστημονικής Ομάδας Θεολογικών και Φιλοσογικών Διερευνήσεων,Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικής Ποίησης, Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Σύλλογο Επιστημόνων και Φιλοτέχνων Αθηνών, Κέντρο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης «Κωστής Παλαμάς»-των ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας, Ένωσης Συγγραφέων και Κριτικών Αλβανίας, Εστίας Νέας Σμύρνης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων,  Βραβεία από Unesco Cub For Culture Of Peace,  Redpublika e Kossovew-Drejtoria per Kulture,  Pjeter Bogdani, Azem Shkreli, Ditet e Naimit, Nate Korcare, International Acting Art, Varta Labe, Libraria Arti-Ulqin, Festival Theatral «Aux Quatre Saisons» και πολλά άλλα.

Θέατρο: Έχει σκηνοθετήσει και παίξει εκτός του ελληνικού Θεάτρου και σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Καναδά. Έχει ιδρύσει την «πειραματικη σκηνη ντινου κουμπατη», το Πειραματικό Κέντρο Θεάτρου, τον Οργανισμό Επτανησιακού Θεάτρου, το Μικρό Θέατρο Νικαίας», το Θέατρο της Κούλουρης και το Θεατρικό Εργαστήρι, καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου.

Κινηματογράφος: Σε ελληνικές ταινίες, σε Γαλλία και Βέλγιο, όπου και κέρδισε το Βραβείο καλύτερου ξένου ηθοποιού για την ερμηνεία του στο έργο «Τα άγουρα χρόνια».

Τηλεόραση: Με δικές του εκπομπές στα κανάλια «ΥΕΝΕΔ», «Seven X»,   «Magic TV»    «Tele-ΑΣΤΥ» και «Extra 3», ενώ πρωταγωνίστησε και στο τηλεοπτικό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ).

Ραδιόφωνο: Συνεργάστηκες με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΕΡΤ 2, ΥΕΝΕΔ, «Ξένιος», «Δίαυλος 10», «Ράδιο Πέντε», και ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Σαλαμίνας».

Εφημερίδες: Συνεργάστηκε κατά καιρούς με τις εφημερίδες: «Βραδυνή», «Ημέρα», «Νίκη», «Απογευματινή», «ΑΛΦΑ !», «Espresso», «Πειραϊκός Τύπος», «Πειραϊκή Πολιτεία», «Μεσόγειος», «Πατρίς», «Σαλαμινία», «Αθηναϊκές Συνοικίες» και εξέδωσε την εφημερίδα «Η Φωνή της Σαλαμίνας», «Gazeta Plus Athine», κ.ά.

Περιοδικά: «Ελληνίδα», «Ντομινό», «Καλλιτεχνικά Χρονικά», «Κυπριακή Μαρτυρία», «Κελαινώ», «Ευφορίων», «Τέχνη», «Φιλολογική Πρωτοχρονιά», «Νέα Σκέψη», «Οδός Πανός» «Αιολικά Γράμματα», «Ίβικος», «Ελληνόραμα», «Ομπρέλα», «Λογοτεχνική Επιθεώρηση», «Το κουτί της Πανδώρας», «Πνευματική Κύπρος», «Φωτεινή Γραμμή», «Le  Figaro Litteraire»  «ILLZ» «Nacional»,  «Expression»,  Dite e Naimit», Salamina4escape κ.ά.

Συγγραφικό έργο: Έχουν εκδοθεί τριάντα βιβλία του, δοκίμια, ιστορικά μυθιστορήματα, βιογραφίες, ποίησης, μελέτες, και άλλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό από εκδοτικούς οίκους όπως «Ψυχογιός», «Λιβάνης», «Σκαραβαίος», «Διόσκουροι», «Λητώ», «Ίανθος», «Αποστακτήριο», «Edilivre» «Tree editions»,  «Heliodor» «TOENA»  «Hellenic Roots Publications», «Dukafer», «Gjon Nikolle Kazazi»  «BotimetBarleti», και άλλους.

Διακρίσεις: Επίτιμος καθηγητής Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Κιέβου, Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας «Φελγκουέρια» της Πορτογαλίας, επίτιμο μέλος του Διεθνούς Πνευματικού Ομίλου «Pegasi», κ.ά.

Μέλος: Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών συγγραφέων, Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων, Εθνικής Εταιρίας Λογοτεχνών Κύπρου, Πνευματικού Ομίλου «Ξάστερον», Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Φιλολογίας, Πολιτιστικού Κυττάρου Σαλαμίνας, Azem Shkreli, Pedgasi, Promitheus of W.D.C., κ.ά.

Έργα του Ντίνου Κουμπάτη έχουν μεταφραστεί σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα σε: Γαλλία, Αμερική, Αλβανία, Κόσσονο, Αυστραλία, Μαυροβούνιο, Αγγλία, Ινδίες, Ουκρανία, Τουρκία, Ιιταλία, Ισπανία, Πολωνία. Φιλανδία, Αζερμπαϊντζάν, Ρουμανία, κ.α.

Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ντίνο Κουμπάτη έχουν γίνει κατά καιρούς σε Παρίσι, Ουάσιγκτων, Βρυξέλλες, Τορόντο, Τίρανα, Αγίους Σαράντα, Αργυρόκαστρο, και στην Ελλάδα από «Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών», «Ενωτική Πορεία Συγγραφέων», «Σπίτι της Κύπρου», Εκδόσεις «Μέγας Σείριος, Όμιλος Εξυπηρετητών, Δήμο Σαλαμίνας, Σύλλογο Αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης Βύρωνος, Δελφικές Αμφικτιονίες, Εκδόσεις «Ίανθος»,  Λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ», Φιλολογικό Όμιλο «Ξάστερον-Ζαλώνη», Λογοτεχνική Συντροφιά Αθηνών. Τα έργα του «Ιλιάνα, η ζωή μας τελειώνει στα τανκς», και «Για μια σταγόνα ήλιο», έχουν γίνει αντικείμενα διπλωματικών διατριβών στα Πανεπιστήμια Τιράνων και Βαρσοβίας, στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών.

ο Ντίνος Κουμπάτης με τον Αλαίν Ντελόν σε παλαιότερη συνεργασία τους

Μαθετε περισσότερα για το συνεχιζόμενο έργο του στο https://www.facebook.com/search/top/?q=dinos%20s.%20koubatis