ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Η Βίκυ Δικαιοπούλου στο Salamina4Escape

Η Βίκυ Δικαιοπούλου

Η Βικτωρία Δικαιοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Ειδικός Προσχολικής Αγωγής και παρακολούθησε σεμινάρια με θέματα το παιχνίδι, την διδασκόμενη ύλη και  την αφηγηματική τέχνη. Εργάστηκε σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις και ανέλαβε κατ’ οίκων φύλαξη και μελέτη παιδιών. Τόπος διαμονής τα τελευταία χρόνια είναι η Σαλαμίνα.

Εργάστηκε ως ειδικός βοηθός παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθώς έχει πιστοποίηση ετήσιας επιμόρφωσης στην ειδική αγωγή, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα παρακολούθησε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα : Ψυχολογία βρέφους, παιδιού και εφήβου.

Ακόμα, οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που αφορούν στην συναισθηματική αγωγή, συνεργασία και φιλία, προστασία του περιβάλλοντος, κ.α.

Μιλάει στο salamina4escape και στον Μάνο Παπαθεοχάρη

1. Ποιο ήταν το πρώτο παραμύθι που γράψατε

 Το πρώτο παραμύθι που έγραψα ήταν το κουκί και το ρεβίθι. Στο πρώτο μου βιβλίο την ‘Παραμυθοχώρα’ έχει τον τίτλο: «Oι αόρατοι φίλοι». Αλλάξαμε τον τίτλο του παραμυθιού επειδή το κουκί και το ρεβίθι, σαν τίτλος, έχει αναφερθεί πολλές φορές. Η πρώτη μου δοκιμή  πάνω στο συγκεκριμένο  παραμύθι, ήταν πάνω από 20 σελίδες. Έπειτα μειώθηκαν και κράτησα τα πιο ουσιαστικά.

2. Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Το καλύτερο κατά την γνώμη μου από την ώρα που γεννιούνται. Μπορούν να καταλάβουν πολλά περισσότερα απ’ ότι νομίζουμε. Η αφήγηση σαν πρώτη επαφή με το βιβλίο, βοηθά το μωρό να ξεχωρίζει τις φωνές των ανθρώπων γύρω του και το ύφος τους. Θα μπορούσε να γίνει αγαπημένη ρουτίνα που φέρνει πιο κοντά το μωρό με τον γονιό.

Προσωπικά διάβαζα στα παιδιά μου από μηνών. Τους έδειχνα βιβλία πριν ακόμα μπορέσουν να σταθούν μόνα τους. Ακόμα μου ζητάνε το βράδυ ιστορίες, και κοιμούνται ποτέ-πότε αγκαλιά με το αγαπημένο τους βιβλίο.

Η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά, είναι σαν τους σπόρους που φυτεύουμε στη γη. Κάποια στιγμή θα φυτρώσουν και θα δώσουν καρπούς. Έτσι και με τα βιβλία, κάποια στιγμή θα απολαύσουμε τα αποτελέσματα.

3. Να μιλήσουμε για το νέο σας βιβλίο. Τι μηνύματα περιμένουμε;

Το νέο μου βιβλίο : «Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια», περιέχει 5 μοναδικές ιστορίες για παιδιά κάθε ηλικίας. Όπως γράφει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, σκοπό έχουν να κάνουν τους ανθρώπους να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο. Τα θέματα που θίγονται στα παραμύθια αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, την ακεραιότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την διαφορετικότητα.

4. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τα παραμύθια που γράψατε;

Ψάχνοντας να βρω λέξεις για να εξηγήσω αφηρημένες έννοιες όπως η ελευθερία, η υπομονή, η επιμονή, η συνεργασία, κ.α. γεννήθηκαν τα παραμύθια. Μια ιστορία εντυπώνεται στο μυαλό των παιδιών πιο εύκολα και κατανοούν τέτοιες λέξεις, τις οποίες δεν μπορούν να δουν ή να ακούσουν.

Οτιδήποτε γράφω με εκφράζει και δείχνει τί πιστεύω για την ζωή και τους ανθρώπους. 

5.Πως ακριβώς καταφέρνετε να συνδυάσετε μια “κλασική” δουλειά με τη συγγραφή βιβλίων- παραμυθιών

Πάντα βρίσκεις χρόνο για κάτι που αγαπάς!

6.Τι είναι το παραμύθι;

 Ένα μέσο επικοινωνίας. Μια γέφυρα που ενώνει την φαντασία με την πραγματικότητα. Ένας τρόπος να δούμε την αλήθεια και να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη πραγματικότητα.

7.Μπορεί να έχουν αλλάξει οι τρόποι εξιστόρησης- παρουσίασης παραμυθιών με την εισβολή της τεχνολογίας και των πολυμέσων. Πιστεύετε ότι μπορεί να αντικατασταθεί με το μεγαλείο της διήγησης που βρίσκεται στην αμεσότητα και στη συμμετοχικότητα;

Η διήγηση πάντα θα κρατά την γοητεία της. Είναι μια μορφή τέχνης.  Η τεχνολογία καλό θα είναι να μείνει κοντά μας ως βοηθός. Να την χρησιμοποιούμε αλλά πάντοτε με μέτρο.

8. Πρόσφατα το πρώτο σας βιβλίο, η Παραμυθοχώρα, μεταφράστηκε στα αγγλικά. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Ναι. Είναι μια καταπληκτική συνεργασία με την ontimebooks έναν νέο εκδοτικό οίκο με έδρα το Λονδίνο. Καθώς έχει Έλληνες μετόχους και μεταφράζει βιβλία Ελλήνων συγγραφέων αποφάσισα κι εγώ να στείλω τα παραμύθια μου. Πραγματικά η απάντηση ήρθε σχεδόν αμέσως. Εδώ στην Ελλάδα έχω πάρει περισσότερες αρνητικές απαντήσεις από ότι θετικές, έτσι ήμουν διστακτική. Σκέφτηκα όμως ότι δεν έχω τίποτα να χάσω. Τελικά όχι μόνο εγκρίθηκαν και μεταφράστηκαν αλλά και για 3 μέρες  η Παραμυθοχώρα ή The Fairyland βρέθηκε πρώτη στην Amazon στην  κατηγορία Ευρωπαϊκά παιδικά παραμύθια.

Δείτε περισσότερα για την Βικτωρία Δικαιοπούλου στο

http://www.facebook.com/Victoria-Dikaiopoulou-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-1734479826764828