ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Το Θέατρο Σκιών Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου στο Salamina4Escape

Ο Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου μιλάει στον Μάνο Παπαθεοχάρη για το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη

Ποια είναι η παιδαγωγική διάσταση του Θεάτρου Σκιών ως θέαμα;

Το Θέατρο Σκιών  στην παιδαγωγική του διάσταση, θα χαρακτηριζόταν ως θέαμα «που είναι πάντα μια προάσκηση ζωής για το παιδί». Μπορούμε  να δούμε τις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμογής του, όπως για το «παιδί – ηθοποιό», για το «παιδί – οργανωτή θεάτρου». Ποιο παιδί απ΄ όσα παρακολούθησαν έστω και μια παράσταση Καραγκιόζη δεν επιχείρησε να κάνει και αυτό στο σπίτι του το ίδιο; Ποιο παιδί δεν βρέθηκε έτσι μπροστά σε πλούσια παιδαγωγικά προβλήματα καλλιτεχνικής συνεργασίας, σκηνοθεσίας, θεατρικού θεάματος και ηθοποιίας; Και πόσο πλούσια καλλιτεχνική απασχόληση ήταν εκείνη της φιγούρας για την ανάδειξη μορφών, που ΄δινε στο παιδί την πιο μεγάλη ικανοποίηση.

Ποια είναι τα τελευταία χρόνια η πορεία του νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών;

Οι εποχές αλλάζουν.. και μαζί με αυτές πρέπει να αλλάζει συνέχεια και ο Καραγκιοζοπαίχτης. Ο οποίος καλείται να αφουγκράζεται συνεχώς το κοινό του και να προσαρμόζει τον λόγο του, την πλοκή και το ρυθμό της παράστασης του ανάλογα με το κοινό του ώστε το θέαμα να κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

 Ένα θέατρο σκιών που θα πρέπει να κρατά την λαϊκότητα του αλλά παράλληλα θα πρέπει να είναι και τόσο σύγχρονο που το κοινό να αιφνιδιάζεται από νέες φόρμες, νέα έργα. Ένα καινούργιο θέατρο σκιών ζωντανό, εξελισσόμενο, το οποίο να πατά με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στο σήμερα.

Αν όλα τα παραπάνω λειτουργούν σωστά, ο Καραγκιόζης ζει, και είναι ένα σύγχρονο θέατρο σκιών για όλους !!!

Στις μέρες μας, παρά την κυριαρχία θεαμάτων και των μέσων που υπερισχύουν με την δύναμη της εικόνας, ο Καραγκιόζης εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στις καρδιές των μικρών μας φίλων;

Βέβαια !! Ο σημερινός του λόγος, η σύγχρονη ύπαρξη του, ο αυτοσχεδιασμός του,  τον καθιστούν πάντα διαχρονικό και αγαπητό στις ψυχές των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Αυτή είναι η επιτυχημένη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει ένας καλός Καραγκιοζοπαίχτης σήμερα για να αποδώσει έναν σημερινό » ζωντανό » Καραγκιόζη.

Σε Ποιους από τους χαρακτήρες του Θεάτρου Σκιών πιστεύετε ότι είναι κοντά σήμερα ο Έλληνας;

Ο  πρωταγωνιστής του,  ο Καραγκιόζης που συμβολίζει τον  Έλληνα, είναι ο ίδιος ο λαός! Με όλα του τα κουσούρια, με όλες του τις αρετές, ο λαός που περικλείει ένα μεγάλο μέγεθος καλοσύνης, κάποια στιγμή την μπαγαποντιά αλλά και την πονηριά.

Αλλά που μπορεί και αλλάζει και αυτός..  καθώς αλλάζει και ο Έλληνας μέσα στον χρόνο..!

Όταν έχουμε φως, έχουμε και σκιά. Το φως είναι πηγή δημιουργίας για τον Καραγκιόζη;

Είναι πηγή ζωής !!! Από εκεί παίρνει ύπαρξη, παίρνει λόγο και υπόσταση, μαζί του και ο Καραγκιοζοπαίχτης.

Τι κάνει έναν νέο άνθρωπο σαν εσάς να ασχοληθεί με αυτό το είδος Θεάτρου;

Η μαγεία της σκιάς ! Από μικρό παιδί με εντυπωσίασε και όσο μεγάλωνα το λάτρευα όλο και περισσότερο γνωρίζοντάς το.  Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς το Θέατρο σκιών, χωρίς αυτή την τέχνη.

Παραστάσεις Σαλαμίνα. Πείτε μας λίγα λόγια για τις παραστάσεις του καλοκαιριού.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήσαμε παραστάσεις το καλοκαίρι στο θερινό Καραγκιοζοθέατρο μας, στη Σαλαμίνα, που βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρος Ιπποκράτους 156, (απέναντι από τα Κ.Ε.Π).

Τελειώνοντας μια διαφορετική καλοκαιρινή σεζόν φέτος, αποχαιρετήσαμε ένα πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι που μάθαμε ότι μπορούμε να διασκεδάζουμε και να πηγαίνουμε να βλέπουμε Θέατρο σκιών με ασφάλεια.. τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Το ζήσαμε έντονα.. τόσα δυνατά.. με όλο τον κόσμο της Σαλαμίνας που μας έδειξε και φέτος  την αγάπη του και την στήριξή του, για αυτό τον λόγο και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για μια ακόμη φορά !

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας.. για το επόμενο καλοκαίρι !!!

Τα σχέδια σας για τον χειμώνα;

Για όλο το χειμώνα θα βρισκόμαστε στο θεατράκι » ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ » στην Αθήνα, που βρίσκεται επί της οδού Μπουμπουλίνας 34, ( πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ στις 18:00 το απόγευμα.

Κάθε εβδομάδα με νέο έργο !!!

֎   Θα ακολουθήσουν και ολιγομελή εργαστήρια για τα παιδιά, με όλα τα μέτρα αποστασιοποίησης, όπου εκεί θα μάθουμε:

        Κατασκευή φιγούρας

        Κατασκευή σκηνικών

        Κινησιολογία

        Έκφραση

        Μίμηση 

       Και στο τέλος της σεζόν θα ακολουθήσει και μια παράσταση Θεάτρου σκιών από τα ίδια τα παιδιά.

        Παράλληλα θα δίνουμε παραστάσεις:

•         σε σχολεία,

•         συλλόγους,

•         παιδικά πάρτυ,

•         παντός είδους εκδηλώσεις

Θέατρο σκιών Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου

Πληροφορίες:  6979 354 681, 210 400 63 12