ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Έτσι βλέπουν την Σαλαμίνα οι Γερμανοί.

Ο Γιόχαν Σλέμαν, έγραψε για την Süddeutsche Zeitung, ένα άρθρο αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δεν θα μείνουμε στα όσα αναφέρει για την ναυμαχία και την σημασία της. Λίγο ή πολύ τα έχουμε ξαναδιαβάσει και σε σαφώς καλύτερες αναλύσεις. Θα μεταφέρουμε όμως αυτούσια τα λόγια του, για την σημερινή κατάσταση του νησιού, όπως δημοσιεύτηκαν στην γερμανική εφημερίδα και στο in.gr με επιμέλεια από την Δήμητρα Κυρανούδη. Θα το μεταφέρουμε για να δείξουμε τι πιστεύουν για εμάς σε τόπους μακρινούς από εμάς, με μια ευχή. Να ξεκινήσει επιτέλους μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους, με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για το νησί, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις. Η προσπάθεια για την ανάδειξη της Σαλαμίνας είναι δουλειά του καθενός από εμάς. Ας διαβάσουμε λοιπόν πως μας βλέπουν οι Γερμανοί και ας προβληματιστούμε αναλόγως.

«Από το Πέραμα φτάνει κανείς στη Σαλαμίνα σε ένα τέταρτο.

Σε αυτή ακριβώς τη στενή λωρίδα μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Σαλαμίνας έγινε η μεγαλύτερη ναυμαχία της αρχαιότητας πριν από 2.500 χρόνια. Μια συμμαχία αντίπαλων ελληνικών πόλεων πολέμησε από κοινού τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. ενάντια στην πανίσχυρη Περσική Αυτοκρατορία υπό τον βασιλέα Ξέρξη Α’.  Ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία που είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε. Eπρόκειτο για την περσική προέλαση προς την Ευρώπη.

Σήμερα η ίδια περιοχή μυρίζει εξάτμιση, τσιγάρα, ιδρώτα και αλκοόλ. Γύρω παντού σιλό, εμπορευματοκιβώτια και διυλιστήρια. Όχι και η πιο ειδυλλιακή γωνιά της Ελλάδας. Στα βόρεια διακρίνεται η Ελευσίνα. Ωστόσο εκεί κάποτε οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν με τελετουργικό τρόπο την αναγέννηση της γης, στο ιερό της θεάς Δήμητρας. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, μια μαγική λάμψη λέγεται ότι ξεπήδησε από εκεί, ένα σημάδι θεϊκής βοήθειας. Σήμερα η Ελευσίνα είναι μια βρώμικη βιομηχανική περιοχή, ένα νεκροταφείο σκουριασμένων πλοίων.

Από «νικηφόρο νησί» η Σαλαμίνα των 40.000 κατοίκων είναι σήμερα «ένα φτωχό προάστιο του Πειραιά και της Αθήνας. Οι άνθρωποι έχουν απλές δουλειές, εργάτες στα ναυπηγεία, εποχιακοί εργαζόμενοι, άλλοι καλλιεργούν ελιές. Σπάνια φτάνει εδώ κάποιος τουρίστας (…) Ο τόπος αυτός δείχνει πόσο η παγκοσμιοποίηση και η κακοδιαχείριση, όπως και η ευρωκρίση, έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, όπως επίσης και ο κορωνοϊός».

Θυμώσατε; Στεναχωρηθήκατε; Ας μην μείνουμε όμως μόνο εκεί. Ας προσπαθήσουμε ενωμένοι να βρούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τέτοιες απόψεις.

Νίκος Γιαννόπουλος για το SALAMINA4ESCAPE

1 reply »

  1. Έχω ακούσει όμως πολλους να τους ικανοποιεί αυτή η άποψη επειδή όπως υποστηρίζουν, αν ήδη το καλοκαίρι βουλιάζει η Σαλαμίνα επειδή ο κόσμος διπλασιάζεται… Φανταστείτε τι θα γίνει αν υπάρχει και θετική προβολή. «Άστη τη Σαλαμίνα μια χαρά είναι, δε θέλουμε κι άλλους, εμείς κάνουμε αμάν και πως να ξεφορτωθούμε κι αυτούς που μας κουβαλήθηκαν! «.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s