ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Η Θεοχαρούλα Κοντούλη στο Salamina4Escape

H Θεοχαρούλα Κοντούλη μιλάει στο Salamina4Escape και στο Μάνο Παπαθεοχάρη, για την ποίηση και την καινούργια ποιητική της συλλογή «άυλο χρώμα»

Ποίηση, ίσον εσωτερική ανάγκη;

Η ποίηση για μένα σημαίνει κάθαρση, έκφραση των συναισθημάτων  καθώς και  αναζήτηση της αληθινής πηγής, της αλήθειας και της ελευθερίας που προσδιορίζει το πραγματικό μας αρχέτυπο ως προσωπικότητες ,ως εαυτοί ,ως συμπαντικά όντα συνδεδεμένα με το όλον. Η κάθε στιγμή μια ποιητικής πράξης αγγίζει ενδόμυχες σκέψεις και συναισθήματα όπως ο πόνος ,ο θάνατος ,ο φόβος ,ο έρωτας και η αγάπη με τέτοια ένταση που ξυπνά και αφυπνίζεται το αληθινό εγώ. Ναι, είναι εσωτερική ανάγκη να συνδέομαι με τον κόσμο και με τον εαυτό μου μέσω της ποίησης.

Υπάρχουν κάποιοι στίχοι που είναι βαθιά προσωπικοί και βιωματικοί;

Στην ποιητική μου συλλογή το <<άυλο χρώμα>> οι στίχοι εναλλάσσονται μεταξύ τους με αλληγορικό τρόπο και ναι, εμπεριέχουν βιωματικές προσεγγίσεις και εικόνες από το παρελθόν μου που συνδυάζονται με την σημερινή εξέλιξη και αντίληψη του εαυτού μου και του κόσμου.

Τι προσφέρει η ποίηση στον άνθρωπο;

Η ποίηση είναι όπως η μουσική. Αναμοχλεύει ενίοτε τους συναισθηματικούς κραδασμούς και ρυθμούς της εποχής μας, της καθημερινότητας μας καθώς και τις πεποιθήσεις μας αλλά και θεραπεύει έστω και στιγμιαία, διαβάζοντας την, τραυματικές αναμνήσεις και την ίδια την ιστορία μας. Η ποίηση σε ταξιδεύει στο <<άυλο χρώμα>> των συναισθημάτων όπως επέλεξα  και τον τίτλο της ποιητικής μου συλλογής και σε οδηγεί στην πληρότητα, στην  αληθινή σιωπή μας και την επαφή με το πνεύμα μας που ο καθένας μας έχει ανάγκη.

Συνδυάζεται μια καθημερινότητα στο χώρο ενός ιατρικού γραφείου με το συγγραφικό χώρο;

Θα έλεγα ότι ήταν λίγες οι φορές που εμπνεύστηκα να γράψω ένα ποίημα εν ώρα εργασίας. Η δουλειά του Ιατρού κατά την διάρκεια της εργασίας δεν αφήνει περιθώρια να έρθεις σε εκείνη την ενεργειακή  κατάσταση και να απελευθερωθεί η συγγραφή. Όμως έχει συμβεί γυρνώντας στο σπίτι ή σε ένα περίπατο ή μέσα στο αυτοκίνητο να συντονιστώ με έναν ασθενή και να γράψω ένα ποίημα βλέποντας μέσα από τα μάτια του

Αγαπημένοι σας έλληνες και ξένοι ποιητές;

Από τους ξένους ποιητές που με έχουν συντροφεύσει από μικρή ηλικία είναι  ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ όπου είχε αναφέρει σε μια συνέντευξη του ότι «Αποτελεί θαυμαστό προνόμιο της Τέχνης, το να μπορεί να μετατρέπει την φρίκη σε ομορφιά εκφράζοντάς την καλλιτεχνικά. Ο πόνος, όταν του δίνεται ρυθμός και μέτρο, γεμίζει το πνεύμα με μια γαλήνια χαρά>>. Έλληνες ποιητές που θαυμάζω είναι ο Γιάννης Ρίτσος, Κων/νος Καβάφης ,Άγγελος Σικελιανός και ο Άγγελος Τανάγρας που ήταν ένας κομβικός ποιητής για την έκδοση της ποιητικής μου συλλογής. Ο Άγγελος Τανάγρας ήταν στρατιωτικός Ιατρός και μια δημοφιλής προσωπικότητα για την εποχή του, αφού ίδρυσε το 1923 την πρώτη Ελληνική  Εταιρία  Ψυχικών ερευνών στην Αθήνα. Ο πρώτος γραμματέας της εταιρίας ήταν ο αδερφός του παππού μου και Ιατρός Κων/νος Κοντούλης. Μετά από μεγάλη μελέτη που έκανα για τον Άγγελο Τανάγρα και το συγγενή μου αποφάσισα να εκδώσω την ποιητική μου συλλογή όπου και την αφιερώνω και σε αυτούς

Πείτε μας λίγα λόγια για την ποιητική σας συλλογή ;

Από την ποίησή µου αναδύεται το παιδικό τραύµα που αναζητά τη λύτρωσή του µέσα από συμπαντικά παιχνίδια του νου και της ψυχής. Ο θυµός , ο πόνος, ο έρωτας και ο θάνατος συμπορεύονται στο ταξίδι της κάθαρσης και οι στιγµές αγκαλιάζουν τον φόβο των συναισθημάτων. Στο τέλος κάθε ποιητικής πράξης, απελευθερώνονται οι εγκλωβισμένες πεποιθήσεις και η τραυματική εμπειρία ακολουθεί την ίαση µέσα από την αλήθεια, µέσα από την αληθινή πηγή.

Η ποίηση κεντά σιωπηλά ερωτήματα;

Η ποίηση κεντά σιωπηλά ερωτήματα από το αιώνιο ταξίδι της ζωής και του θανάτου. Μέσα από το ταξίδι του κάθε ανθρώπου αναδύεται η πολιτιστική κληρονομιά, η ανθρώπινη εξέλιξη και η επαναστατική ιδέα είτε κοινωνική ,είτε πολιτική ,είτε πολιτιστική που καθορίζει γενεές και αφήνει το αποτύπωμα της για τις επόμενες. Είναι καιρός πια ο κόσμος να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την ποίηση και να βιώσει αλήθειες και συναισθήματα ,σε μια εποχή όπου καλπάζει η κρίση αξιών.

Σύντομο βιογραφικό

Η Θεοχαρούλα Κοντούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Μένει στην όμορφη Σαλαμίνα –στο νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας της– με τα δυο της παιδιά. Είναι απόφοιτη του Πρότυπου Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά και πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής UMF Κραϊόβα Ρουμανίας από το 1999. Τελείωσε την ειδικότητα της Νεφρολογίας το 2011 στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», ενώ έχει δυο ιδιωτικά ιατρεία – στον Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Επίσης, έχει κάνει σπουδές πάνω στο Life & Business Coaching.

Συμμετέχει ενεργά στα κοινά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά από το 2017. Από τα νεανικά της χρόνια, ασχολείται με την ποίηση και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών. Έχει κάνει παρουσιάσεις από τις ποιητικές της συλλογές και έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα του Πειραιά και στο περιοδικό «Κασταλία» της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών.