ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος στο Salamina4Escape

Ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος μιλάει στο Salamina4Escape και στην Εύα Κοτσίκου

 Με τον Λουκά γνωριστήκαμε πριν δυόμιση, περίπου, χρόνια όταν εντάχθηκα στη συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού σάιτ «Μεταξύ μας» το οποίο συνδιαχειρίζεται και αρθρογραφεί και ο ίδιος.

Οικονομολόγος στο επάγγελμα, δηλώνει ότι οι αριθμοί γι’ αυτόν είναι το ζην ενώ οι λέξεις το ευ ζήν. Αρθρογραφεί επίσης στην καθημερινή κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» και προσεχώς και στο τοπικό μηνιαίο έντυπο της Σαλαμίνας «Η Φωνή της Σαλαμίνας». Έχει επίσης αρθρογραφήσει στο συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού “Salamina4Escape” για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όπως και στον ιστότοπο του περιοδικού.

Οι «Σαράντα μικρές περιπλανήσεις» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα.

 Ποιος είναι ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος; Θα μας πεις λίγα λόγια για σένα;

Το  βιογραφικό γράφει πως είμαι 40 χρονών,  Λαμιώτης που ζω στην Αθήνα από το 1997, παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, υπάλληλος που ασχολείται με θέματα οικονομικής φύσης, μιας και σπούδασα οικονομικά. Το ποιος είμαι, πέρα από αυτά; Ας πούμε ένας αναζητητής της ομορφιάς στη ζωή και στη χώρα των λέξεων. Άλλοτε το πετυχαίνω, άλλοτε όχι.

 Λουκά γιατί γράφεις και τι κερδίζεις από αυτό;

Κερδίζω την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, ειδικά σε μια εποχή που η φυσική επαφή έχει ελαττωθεί σημαντικά. Γνωρίζω ενδιαφέρουσες ψυχές που η οπτική τους και οι κουβέντες μαζί τους, με βοηθούν στο να χαράζω την πορεία μου και να αναθεωρώ τις απόψεις μου.

Γιατί γράφω; Είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να καταγράψω και να επικοινωνήσω τις απόψεις μου για τα τεκταινόμενα. Τα γραπτά μένουν, ειδικά σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, τα γραπτά με βοηθούν να κοιτώ κατάματα τον θάνατο, ξέροντας πως και όταν δε θα είμαι στον κόσμο ως φυσική παρουσία, θα συνεχίσω να υπάρχω μέσα από αυτά. Ας πούμε ότι είμαι μια γάτα του Σρέντιγκερ με γυαλιά και μούσι, που ζει και δε ζει ταυτόχρονα.

Τι πραγματεύονται οι «Σαράντα μικρές περιπλανήσεις»;

Τα ίδια θέματα με τα οποία απασχολούν τον άνθρωπο από την εποχή των λιμναίων οικισμών, ως τα σήμερα που οι ουρανοξύστες σκίζουν τα σύννεφα. Τη ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα, την ειρήνη, τον πόλεμο εντός και εκτός μας, τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι μια χωροχρονική αναζήτηση της ομορφιάς που έχω πειστεί πως είναι η μόνη λύση για τον δύσμοιρο πλανήτη μας και εμάς τους ίδιους. Χαίρομαι που βρέθηκαν καλοί φίλοι και συνοδοιπόροι να μοιραστούν τη διαδρομή μιας και το βιβλίο είναι στη δεύτερη έκδοση σε διάστημα δυο εβδομάδων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Άνεμος Εκδοτική με τους Νικόλα Τελλίδη και Γιάννη Φιλιππίδη. 

Θα τολμούσες να καταπιαστείς με κάποιο άλλο είδος πέρα από την ποίηση;

Θα ήθελα να γράψω διηγήματα. Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω. Τριγυρνάνε ιστορίες στο μυαλό μου, απλά δεν έφτασε η ώρα να τις ανταμώσω στο χαρτί. Δε με βλέπω να γράφω μυθιστόρημα. Είμαι τεμπέλης και ανυπόμονος γι’ αυτό το είδος.

Πέρα από συγγραφέας είσαι και αρθρογράφος. Ποια είναι, συνήθως, τα θέματα που αναπτύσσεις στα άρθρα σου;

 Αρθρογραφώ στο site «Μεταξύ μας» στο οποίο είμαι συνιδρυτής και στην πρωινή καθημερινή κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια». Τα θέματα ποικίλλουν από το αστείο στο σοβαρό, από το ατομικό στο συλλογικό, από την τρέχουσα καθημερινότητα σε διαχρονικές αναζητήσεις. Το μόνο που έχω ζητήσει και ισχύει απόλυτα είναι να μην έχω λογοκρισία. Από εκεί και πέρα, τα όρια της ευπρέπειας και της αυτοσυγκράτησης υπάρχουν σε κάθε αρθρογράφο που σέβεται το κοινό του και τον εαυτό του.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου συγγραφικά σε πέντε χρόνια από τώρα;

Έχω άθλια φαντασία. Μου αρκεί να είμαστε καλά όλοι και να διαβάζω βιβλία που μου αρέσουν. Τώρα, μπορεί να γράφω, μπορεί όχι. Η ανάγνωση είναι το πάθος μου, όχι η συγγραφή την οποία όμως σέβομαι απεριόριστα ως μέσο επικοινωνίας και ηθικής – πνευματικής και αισθητικής ανύψωσης.

 Να περιμένουμε νέο σου βιβλίο σύντομα;

Με τη φετινή χρονιά να είναι τόσο απρόβλεπτη, μου αρκεί να συνεχίσει να γυρίζει η γη. Σχέδια υπάρχουν, κινήσεις γίνονται αλλά όχι κάτι ανακοινώσιμο. Έχω την εντύπωση πάντως ότι θ’ ανταμώσουμε και πάλι σχετικά σύντομα. Σε ευχαριστώ θερμά Εύα μου για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σου. Να είσαι καλά και δημιουργική.