ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Διεθνής ημέρα εξάλειψης της φτώχειας

Διεθνής ημέρα  εξάλειψης της φτώχειας και για να καταλάβουμε το μέγεθος, παραθέτουμε ορισμένα στατιστικά :

Το όριο της ακραίας φτώχειας είναι ημερήσια το 1,90 δολάρια.  Περίπου 700 εκ. συνάνθρωποι μας ζουν κάτω από αυτό το όριο.  Ένα δέκατο των ανθρώπων  παγκόσμια, ζει με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα. Αν ανεβάσουμε το όριο φτώχειας  στα 5,5 δολάρια τη μέρα ή  5 ευρώ, το 44% ζει κάτω από αυτό το όριο.  Οι μισοί σχεδόν  από τους συνανθρώπους μας ζουν με λιγότερα από 5 ευρώ τη μέρα. Το μεγαλύτερο μέρος των φτωχών είναι παιδιά και γυναίκες.  Ήδη εκτιμάται ότι ο Covid  θα οδηγήσει  90 -120 εκ. συνανθρώπους μας κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας, για το 2020.

Φτάνει με τους αριθμούς. Εκθέσεις επί εκθέσεων γράφονται,  στατιστικά δημοσιεύονται. Η φτώχεια είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Από την εποχή των σπηλαίων, ο κυνηγός έπαιρνε το καλύτερο κομμάτι, αφήνοντας ένα κόκκαλο για γλείψιμο στους αδύνατους. Το ότι χιλιάδες χρόνια μετά, άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό,  νερό και σε αγαθά πρώτης ανάγκης, δε μας διαφοροποιηθεί  από τους προγόνους μας. Και αυτή είναι μια διαρκής αποτυχία των ανθρώπων.

Ξέρετε,  η μεγαλύτερη βία είναι να γυρνάνε άνθρωποι με άδειο στομάχι,  διψασμένοι και απελπισμένοι. Και αυτό να συμβαίνει γιατί γεννήθηκαν στην κάτω πλευρά  της ρόδας, ή απλά αρκούσε ένα γύρισμα της για να βρεθούν από κάτω.

Δε θα γράψω για λύσεις. Τις ξέρουμε. Γιατί δεν τις εφαρμόζουμε χιλιάδες χρόνια, υπερβαίνει τον χώρο και τους σκοπούς του παρόντος άρθρου. Σε ατομικό επίπεδο, απλά ας βοηθήσει ο καθένας όπως και όσο μπορεί,  όποιους και όσους μπορεί.

Ο πίνακας είναι οι «πατατοφάγοι» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.  Δεν είναι ο ομορφότερος ή τεχνικότερος πίνακας, όμως τον αγαπούσε πολύ. Γιατί ως βασανισμένος ήξερε ότι το βάσανο δεν κουβαλά καμία ομορφιά,  παρά μόνο αγωνία και πόνο.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος