ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Ο Κωνσταντίνος Μενούνος στο Salamina4Escape

Photo: Αλέξανδρος Σωτηράλης

Ο γνωστός χορογράφος, χορευτής και ηθοποιός Κωνσταντίνος Μενούνος, μιλάει στο Salamina4Escape και στην Άννα Χατζημιχάλη, για τον χορό, τη καριέρα του και την αγάπη του για την Σαλαμίνα και φωτογραφίζεται στο σπίτι του Σικελιανού και το πορθμείο της Φανερωμένης από τον Αλέξανδρο Σωτηρέλη.

1. O XΟΡΟΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Αγάπη , ένωση ,ευτυχία.

2. ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΧΟΡΟΥ ΣΥΝΕΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ;

Από ότι παρατηρώ, στο πέρασμα των τόσων χρόνων που διανύω στο κομμάτι της Χορογραφίας και του Xορού, αυτό που επισημαίνω ολοένα περισσότερο είναι ότι το κοινό ταξιδεύει (φαντασία) πολύ με τους Λάτιν και ευρωπαϊκούς χορούς όπως είναι η Ρούμπα, Mπατσάτα, ένα ωραίο βαλς.

3. ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΕΣΥ ΠΟΤΕ;

Τις περισσότερες φορές το γυμνό – από ότι ξέρουμε όλοι μας – τραβάει σε μεγάλο ποσοστό το ενδιαφέρον. Το θέμα είναι σε τι κοινό απευθύνεται και τι κοινό είναι αυτό που το παρατηρεί και για πιο σκοπό. Θα έκανα, εάν και εφ΄ όσον ήταν για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό και ήταν σαφώς και άκρως καλλιτεχνικό το όλο θέμα (project) της φωτογράφησης.

4. ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΟΥ;

Κάθε επίτευξη καλλιτεχνικού στόχου  για μένα ήταν σημαντικοί σταθμοί της πορείας μου. Σίγουρα όμως δεν θα ξεχάσω τις στιγμές εκείνες που πήρα τα απαραίτητα πτυχία χορού (λάτιν- ευρωπαϊκών – american – international style και αργεντίνικου τάγκο ) .Το θεωρώ πολύ σημαντικό, γιατί παρόλο που δεν βοηθούσαν ιδιαίτερα οι συνθήκες εκείνης της εποχής από πολλές απόψεις (δίχως στήριξη από πουθενά ) είχα δώσει πολύ προσωπικό αγώνα..υπομονή και επιμονή για την ολοκλήρωση και απόκτησή τους με επιτυχία. Όπως και όταν, όλο αυτό ξεκίνησε και πήρε έκταση και έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, κάνοντας τηλεοπτικές εμφανίσεις και την στήλη εκμάθησης χορού που υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια στον αέρα.

5.ΕΧΕΙΣ ΝΟΙΩΣΕΙ ΠΙΕΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ;

Όταν ξεκίνησα θα έλεγα πως ναι, τώρα πιά, όχι γιατί πιστεύω σε εμένα και τις δυνατότητές μου και κρατάω πολύ λίγα πράγματα από πολύ σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο μας εάν και εφόσον έχουν υπόσταση ‘Όπως επίσης είμαι και τις θεωρίας κάθε εμπόδιο για καλό γιατί μου έχει αποδείξει πολλές φορές η ζωή ότι όταν κάτι με στεναχωρούσε όταν δεν γινόταν πάντα γινόταν κάτι πολύ πιο καλύτερο και ωφέλιμο για μένα και για την καλλιτεχνική μου πορεία.

6.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ;

Θα έλεγα άπειρα…αλλά τα πιο σημαντικά για μένα είναι Ψυχική Ανάταση, Θετική Σκέψη, Κοινωνικοποίηση, Ενίσχυση  της μνήμης, Άσκηση- εκγύμναση και το σημαντικότερο, σωστή  Στάση Σώματος.

7.ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ;

Γεννήθηκα στον Πειραιά και μένω Κερατσίνι, από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα, σε μια γειτονιά που δεν έχει πάψει ποτέ ,το « καλημέρα» και η αλληλοβοήθεια με τους γείτονες.

8. ΟΙ ΛΑΤΙΝ ΚΑΙ ΟΙ BALLROOM ΧΟΡΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΆΡΞΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ;

Εννοείται και μάλιστα είναι απαραίτητα θα έλεγα εφόδια για την ζωή του ανθρώπου.  Ειδικά για την κοινωνικοποίηση του, όπου βρεθεί και όπου σταθεί…και το σημαντικότερο είναι αντίδοτο της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του εαυτού του.

9. ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ‘ΑΚΡΌΠΟΛΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΆΛΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ,ΚΑΤΕΚΤΗΣΕΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ. ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΉΤΑΝ ΑΥΤΌ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΤΟΤΕ ΧΟΡΕΥΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ;

Ήταν αρκετά δύσκολο.. γιατί ήταν μόλις είχα ξεκινήσει επαγγελματικά να κάνω κάποια πράγματα και χρειαζόταν να βρω τρόπους καλλιτεχνικά και χορευτικά να ξεχωρίσω, να γίνω γνωστός  στο ευρύ κοινό, σιγά σιγά. Ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν και  αυτές οι συμμετοχές μου, που πραγματικά είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους κριτές τότε. Όχι μόνο από χορευτικής απόψεως.. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η συνέπεια, ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα που αντιμετώπιζα από τότε την δουλειά μου -παρόλο το νεαρό της ηλικίας – ήταν η αιτία του να προχωρήσω και να εξελιχθώ.

10.Η ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ  ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ;

Για μένα προσωπικά όχι..  Το αποδεικνύω μέχρι και σήμερα στις εμφανίσεις μου. Τόσο στα θέατρα, όσο και στις σχολές χορού κατά καιρούς. Ενώ χορογραφώ ,

συμμετέχω και ενεργά και ως χορευτής μέσα σε μια χορογραφία και ίσως, από ότι βλέπω στον χώρο μας αυτά τα χρόνια, είμαι ο μοναδικός που το κάνω.  Οι περισσότεροι που χορογραφούν, δεν χορεύουν συνήθως μαζί με τους υπόλοιπους ή όταν χορεύουν δεν χορογραφούν. Εμένα, ας μου επιτραπεί να τα κάνω και τα δυο και να το απολαμβάνω. Πραγματικά είναι κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει…με ολοκληρώνει κάθε φορά καλλιτεχνικά.

11. ΟΣΗ ΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ, ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΕ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΗΘΟΠΟΙΟ, ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΗΡΕΜΙΑ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΠΝΕΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ;

Το καλό στην δική μου περίπτωση είναι, ότι αυτό που κάνω δεν προέκυψε από πολύ μικρό παιδί ώστε τα μυαλά μου να έχουν πάρει αέρα και να μην πατάω στην γη. Ήμουν μεγάλο παιδί και είχα την ωριμότητα να  γνωρίζω κάθε φορά που βρίσκομαι και που πάω .Άρα, ήξερα πού να πατάω συνειδητοποιημένα, με σοβαρότητα και σεβασμό. Επίσης ένα μεγάλο μέρος αυτού, το οφείλω στην οικογένειά μου για τον τρόπο που με έχει μεγαλώσει, έχοντας » Χριστό μέσα μου » και να πιστεύω ζητώντας καθημερινά την καθοδήγησή Του.

12.ΌΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ  ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣ;

12. Ως επαγγελματίας κάνω αυτό που χρειάζεται να κάνω σε ότι έχει συμφωνηθεί, μιλάω όταν πρέπει και εκεί που πρέπει .Γενικά είμαι ήσυχος συνεργάτης ,έχω σεβασμό στους συναδέλφους μου, πάντα με καλή πρόθεση και θετική σκέψη. Τώρα, εάν κάποιες στιγμές είναι λίγο περίεργες ,κάνω ότι δεν καταλαβαίνω. Επίσης ,δεν δίνω σημασία σε διάφορες αψυχολόγητες συμπεριφορές, και  πολλές φορές δικαιολογώ τους ανθρώπους ,από  τους οποίους προέρχονται. Ίσως κάτι στην ζωή τους δεν κυλάει ωραία και αυτό τους ωθεί  πολλές φορές – δίχως να το θέλουν πραγματικά -να συμπεριφέρονται κάπως περίεργα στους άλλους. Η ευτυχία στην ζωή του ανθρώπου γενικά, παίζει μεγάλο ρόλο σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.

13. ΣΕ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΣΤΟ ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ » Ο ΜΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ » ΠΕΣ  ΜΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.

Ναι, το καλοκαίρι που μας πέρασε- ευτυχώς ήμουν απο τους Χορογράφους – ηθοποιούς που δούλεψα, παρόλο την όλη κατάσταση που γνωρίζουμε όλοι με το θέμα του κορονοϊού. Κάναμε tour σε πολλούς κοντινούς προορισμούς εκτός Αττικής και εντός. Ήταν μια παιδική παράσταση που έδινε χαρά, κέφι, χορό, διασκέδαση με τα μαγικά του Μάγου μας για τους μικρούς μας φίλους που ήρθαν και μας είδαν. Στην Σαλαμίνα ,θα μου μείνει αξέχαστη εκείνη η βραδιά της παράστασης μας σε αυτό το τεράστιο υπέροχο  θέατρο  της, το Ευριπίδειο ! Το νησί της Σαλαμίνας όχι μόνο το αγαπώ.. Το λατρεύω! Είναι από τους κοντινότερους προορισμούς, που μέσα σε λίγα λεπτά είσαι εκεί και έχεις τη  δυνατότητα να  απολαύσεις  την κάθε ομορφιά του νησιού και τις ακρογιαλιές  του – με διαφορετική ονομασία- που  τίποτε  δεν  έχουν να  ζηλέψουν από  άλλα μακρύτερα  νησιά. Ερωτεύτηκα το σημείο που βρίσκεται το σπίτι του Άγγελου[k1]  Σικελιανού. Έχει απίστευτη ενέργεια το σημείο αυτό, όπως και το μοναστήρι της Παναγιάς μας της Φανερωμένης! Το ζωογόνο πράσινο που έχει προς τα εκεί η όλη διαδρομή. Ευχή μου, κάποια στιγμή να αποκτήσω ένα μικρό «καλυβάκι»  φτιάχνοντας το με τα χέρια μου, κάνοντας κάποιες μετατροπές… κοντα στην θάλασσα της Σαλαμίνας .. Να πηγαίνω να γεμίζω με ενέργεια και να κάνω σκέψεις για δημιουργία αγναντεύοντας την θάλασσα . Εύχομαι να με αξιώσει ο θεός να το αποκτήσω κάποια στιγμή.

14. ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ  ΣΟΥ  ΓΙΑ  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Σχέδια πολλά και μελλοντικά με την δουλειά δεν κάνω γιατί οι καταστάσεις που διανύουμε γενικά δεν μας το επιτρέπουν αλλά θα σας πω για κάτι που ετοιμάζεται αυτές τις μέρες για το Θέατρο Μικρό Βroadway- στην Πατησίων και Αγίου Μελετίου στο κέντρο της Αθήνας- που θα είμαι τον φετινό χειμώνα και θα παίζω σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο έργο «Όταν η Φόνισσα συνάντησε τη Μήδεια» μια έξοχη σκηνική αλληγορία, όπου συναντώνται δυο αρχετυπικές παγκόσμιες μορφές : Η παιδοκτόνος ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη και η παιδοκτόνος ΦΟΝΙΣΣΑ του Παπαδιαμάντη. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω τους συντελεστές  αυτής της υπέροχης θεατρικής δουλειάς. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Βασίλη Πλατάκη

(με βοηθό σκηνοθέτη την Κυριακή Γάσπαρη)

μουσική του Τάκη Μπινιάρη

και τις χορογραφίες (κίνηση) υπογράφει ο Αναστάσης Δεληγιάννης.

Τον εμβληματικό ρόλο της Μήδειας θα ερμηνεύσει η Γωγώ Ατζολετάκη

την δύστυχη Φραγκογιαννού ( που σκοτώνει τα θηλυκά, για να τα γλυτώσει από την κακή τους μοίρα) ερμηνεύει η Καλλιόπη Ιωαννίδου…

και στους υπόλοιπους ρόλους :

η Μαρία Δρακοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μενούνος, ο Χρήστος Γεωργίου, η Σάρα Τερζή, η Νανά Γεωργιάδου και ο Νίκος Τριανταφύλλου.

Παράλληλα, έχω και  τα τηλεοπτικά μαθήματα χορού που συνεχίζονται για  τέταρτη συνεχομένη τηλεοπτική χρονιά για τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν από το σπίτι με εύκολες κινήσεις και βηματισμούς, τα βασικά, σε όλους σχεδόν τους χορούς.

15. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΥΧΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ..ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ , ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ;

Μία επιθυμία μου είναι – παρόλο που δεν θα ήθελα να την αποκαλύψω από τώρα…Κάποια στιγμή ,να γράψω το δικό μου βιβλίο που θα διηγούμαι τα πράγματα και τις καταστάσεις που βίωσα και έζησα – μέσα από τα δικά  μου  μάτια, στο χορό και στο θέατρο.

Όπως επίσης, πως ξεκίνησαν για μένα τα πράγματα… Τελείως μοιραία, μπαίνοντας ξαφνικά σε αρκετά μεγάλη ηλικία για τα δεδομένα που ξέρουμε , στα χνάρια του χορού ως επαγγελματίας καθηγητής χορού και χορογράφος.

Η πιο βαθιά και  μύχια ,όμως επιθυμία μου είναι μια και ουσιαστικής σημασίας ..Να μπορεί αυτό που κάνω εδώ και αρκετά χρόνια να έχει συνέχεια και πορεία στον χρόνο…ώστε να αφήσει κάποιο στίγμα η παρουσία μου στον χώρο που κινούμαι ,γράφοντας την δική της καλλιτεχνική ιστορία της νεότερης γενιάς.

ΣΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ!

Το περιοδικό  Salamina4escape , η   «ΦΩΝΗ της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ»  και  εγώ, προσωπικά  ευχαριστούμε  για  τη  συνέντευξη.