ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

«Μες στο άπειρο κενό» . Ο Μιχάλης Μεγαλούδης στο Salamina4Escape

«Μες στο άπειρο κενό» . Ο Μιχάλης Μεγαλούδης μιλάει στο Salamina4Escape και στον Μάνο Παπαθεοχάρη για το Hip- Hop και τον χορό.

Μες στο άπειρο κενό

Το μες στο άπειρο κενό είναι ένα κομμάτι που το είχα γράψει όταν ήμουν δεκαεπτά -δεκαοκτώ .Είναι μια έκφραση για το πως νιώθεις όταν είσαι μόνος ή σε ερωτικό επίπεδο ή στην ζωή, ανάλογα πως το μεταφράζει κανείς .Είχα βγάλει μια παλιά έκδοση του αλλά μετα την συνεργασία μου με τον Βlack Vybez, αποφάσισα να ξανακάνω πολλές δουλειές μου παλιές και καινούργιες με πολύ καλύτερο ήχο και ερμηνεία πια λόγω εμπειρίας.

Black Vybez- Me Miras Canando. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία ;

Αχχχχ.. η ποιο ωραία ιστορία συνεργασίας με άνθρωπο. Συναντηθήκαμε σε ένα φεστιβάλ Hip Hop που είχε λάβει θέση στο ΤΟΚΥΟ στο Γκάζι, από όλους όσους έπαιξαν ήταν ο μόνος που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και για ένα περίεργο λόγο το ίδιο ένιωσε και αυτός, οτι στα μουσικά μας έχουμε κάτι κοινό. Έτσι του πρότεινα κάτι να κάνουμε, του έστειλα την πρώτη κιθάρα μου έστειλε το πρώτο Beat. Και σε δυο ώρες μέσα είχαμε τελειώσει στιχουργικά και μουσικά. Αυτό το πανέμορφο κομμάτι  υπάρχει στο κανάλι της PALMUNDO MUSIC .

Πότε μπαίνει, για πρώτη φορά η μουσική στην ζωή σας;

Η μουσική δεν ήταν και ποτέ εκτός από το σπίτι μου. Ο πατέρας μου τραγουδιστής παλιάς κοπής, ο πρώτος στην σάτιρα, ο Ηλίας Μεγαλούδης που έχει πει πολλά γνωστά σατυρικά τραγούδια. Από την κοιλιά της μάνας μου αναπνέω μουσική χορωδίες. Στο σχολείο εκδηλώσεις ,φεστιβάλ, μικρά μαγαζιά ,φιλανθρωπικές συναυλίες στην Σαλαμίνα που διαμένω ,πολύ μουσική και χορό παράλληλα που μου έδωσε άλλη δύναμη.

Cuttin’ the rug/Cut up, στο hip hop σημαίνει χορεύω. Για εσάς τι σημαίνει;

Δεν έχω ξανακούσει την έκφραση αλλά λογικά σημαίνει οτι είσαι τόσο φωτιά που κόβεις το χαλί από την κίνηση και την τεχνική που κατέχεις. Για έμενα ο χορός ξεκίνησε χόμπι καθαρά γιατί μου άρεσε ο ΜJ και διάφοροι χορευτές στο ιντερνέτ και από τις ταινίες STEP UP-STREET DANCE κλπ κλπ (της έχω δει όλες χάχα). Και πήγα να μάθω και εγώ σαν έφηβος Hip- Hop .Τελικά με τον καιρό βρέθηκαν στον δρόμο μου οι σωστοί δάσκαλοι και έγινα δάσκαλος. Διδάσκω πια την κουλτούρα και την αγάπη της σε Σαλαμίνα και Αθήνα. Εδώ  στο νησί κλείνω 4 χρόνια συνεργασίας στο Chris Dance studio και έχω πολλά κύπελλα και νίκες και καλά παιδιά προπάντων.

Graffiti, break dance, rap και scratch είναι τα βασικά στοιχεία του Hip Hop. Καθορίζεται η κουλτούρα του μόνο από αυτά;

Η κουλτούρα βασίζεται σε αυτά για το στυλ της και την δομή της. Η έννοια της είναι άλλο θέμα και η προσωπική αλλαγή που σου κάνει πρέπει να ξέρεις τι είναι το κάθε στοιχείο και γιατί έγινε και μετα να βρεις τι θέλεις για εσένα. Η κουλτούρα να είναι γενικά μια επανάσταση εναντίων όσων σε θέλουν δεμένο ψυχικά και σωματικά. Εκφράζεις όσα θέλεις με την ρίμα και τον ώμο λόγο. Γι’ αυτό θεωρείται σκληρό είδος μουσικής, γιατί ο καθένας λέει αυτό που τον εκφράζει. Εμένα προσωπικά με εκφράζει να μιλώ για την ζωή και την αγάπη, την απώλεια και άλλα τέτοιου τύπου θέματα .Είναι μια μουσική χωρίς φραγμούς και την φοβούνται όσοι θέλουν να κυριαρχούν. Γιατί μπορεί να μιλήσει στην ψυχή. Είναι ουσιαστικά σαν λαϊκό τραγούδι ,απλά με άλλη δομή.

Το Hip Hop είναι τελικά ένα πνευματικό κίνημα;

Είναι το μεγαλύτερο πνευματικό κίνημα, γιατί έχει να κάνει με το πως μπορείς να αλλάξεις  εσωτερικά κατά πρώτον .Και το πρώτο κομμάτι μίλαγε για οτι έχουμε σκουπίδια. Το κράτος αδιαφορεί ,είμαστε στο περιθώριο ,δείτε μας έχουμε και εμείς αξίες και είμαστε και εμείς άνθρωποι. Αυτό κράτησα εγώ .Οτι η μειονότητα είχε κάτι να πει σε όσους δεν την έβλεπαν .Τελικά τους είδαν, γιατί είπαν πολλές αλήθειες σε μια χώρα που ο ρατσισμός και η αδικία παλιότερα και τώρα άνθιζε .Πια όλοι οι Hip-hop artists αυτής της νοοτροπίας είναι κάπου σεβαστοί ,άλλοι νεκροί γιατί εκεί το Hustle είναι τρόπος ζωής, με τις κακές επιλογές να έχουν τις κακές συνέπειες .Αλλά ο λόγος παρέμεινε ο ίδιος, όσοι έκαναν λάθη παρακινούσαν τους νέους να μείνουν στο σχολειό να φροντίζουν τον πλησίον τους να αποφύγουν την φυλακή, λέγοντας τους την αλήθεια. Στην Ελλάδα μας έχουμε ξεφύγει λίγο, αλλα οκ ,ο καθένας είναι ελεύθερος να πει οτι θέλει και να εκφραστεί όπως θέλει. Προσωπικά οτι δεν μου αρέσει δεν το ακούω, αλλα και δεν το κρίνω. Αυτό μου το έμαθε το Ηip-hop στο πνεύμα μου και στην ιδιοσυγκρασία μου.

H street music έχει τους δικούς της κανόνες;

Μια φράση Κανών νούμερο ένα Αρχών κανών των πάντων δεν υπάρχουν κανόνες από αρχής και προπάντων-Κillah-P.

Freestyle

Freestyle αν δεν είμαστε σε ζωντανή εκπομπή δύσκολο να κάνω χάχαχα. Αλλά είναι το παιχνίδι της πλατείας και πόσο οξυδερκή εγκέφαλο έχεις να φτιάξεις στίχο εκείνη την στιγμή. Εγώ έμαθα μόνος μου Free, όπως όλοι όσοι κάνουν και είναι κάτι πολύ ωραίο, μα χαβαλέ ειδικά όταν έχεις και Beatboxers και είναι άτομα είναι άλλη φάση που λέμε.

Bitting. Η αντιγραφή του στιλ θεωρείται μεγάλη ασέβεια;

Καλό είναι να μην αντιγράφεις κανέναν, να είσαι εσύ. Γιατί ο ήχος σου θα σε καθορίσει .Αν δεν έχεις να πεις κάτι δια μέσω του ήχου σου, δεν κάνεις τίποτα, είσαι ίδιος με όλους. Το Ηip-hop λέει Be you be your self οπότε καλό είναι να μην δαγκώνουμε ιδέες άλλων.  

Underground ή mainstream lifestyle;

Και τα δυο έχουν την ομορφιά τους .Αλλά γενικά είμαι πιο πολύ του Underground. Μου αρέσουν οι φόρμες και να βγάζω χύμα κομμάτια και να εκφράζομαι όπως θέλω, παρά να είμαι αναγκασμένος να είμαι στο γενικό κουτί. Βέβαια επειδή δεν είμαι μόνο ραπερ θα βάλω και τα καλά μου ρούχα, να τραγουδήσω τα λαϊκά μου και τα ποπ μου. Και θα έχω και την Mainstream μεριά μου, αλλά καθαρά για την δουλειά. Με έχει κερδίσει το Underground λόγω της ελευθερίας του.

Με ποια είδη χορού έχετε ασχοληθεί;

Καθαρά με τα Street Style και λίγο από τα υπόλοιπα .

Ποια είναι η επαγγελματική σας δραστηριότητα σε ότι αφορά τον χορό σήμερα;

Είμαι δάσκαλος Hip- Hop μια δεκαετία τώρα. Είμαι στην Σαλαμίνα στο Chris Dance Studio για 4η χρονιά και στην Αμφιάλη στην Χορομάθηση  by Petroula Kavouri.

Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;

Το πρώτο μου live με τον πατέρα μου 15-16 χρονών σε ένα γάμο στην Κύπρο σε 2000 άτομα, κόσμο ,που τους έβλεπα χιλιάδες.

 Σχέδια για τον μέλλον

Ετοιμάζω ένα μικρό δίσκο που θα βγει από το κανάλι μου στο YouTube και ετοιμάζουμε με την φοβερή ομάδα της PALMUNDO MUSIC διάφορα άλλα Reggaeton κομμάτια. Συν οτι μόλις περάσει η τρέλα του κορωνοϊού, να πάω σε καμία εκπομπή στην τηλεόραση να κάνω μαθήματα φωνητικής έξτρα και γενικά δεν κάθομαι, σεμινάρια χορού και αλλά που τα έχω ξεκινήσει .Πρέπει να αναπτύξω και άλλες γνώσεις. Είναι ανταγωνιστικά εκεί έξω, πρέπει όταν είσαι καλλιτέχνης να είναι σε εγρήγορση. Και με την ομάδα χορού μου Sloowmo Crew διάφορα Project χορευτικά έχουμε ήδη κάποια και άλλα.